Leaseauto was arbeidsvoorwaarde
21-01-2021
Bij de beantwoording van de vraag of tussen een werkgever en een werknemer een arbeidsvoorwaarde is ontstaan, komt het aan op de betekenis die partijen aan elkaars gedragingen en verklaringen hebben toegekend en de betekenis die zij in de gegeven omstandigheden daaraan redelijkerwijs mochten toekennen. Van belang kunnen zijn de inhoud van de gedragslijn, de aard van de arbeidsovereenkomst en de positie van partijen, de duur van de door de werkgever gevolgde gedragslijn en de aard van de voor- en nadelen die voor de werkgever en de werknemer uit de gedragslijn voortvloeien.
Een procedure voor de kantonrechter had betrekking op de vraag of een leaseauto voor een werknemer een arbeidsvoorwaarde was. De werknemer had vanaf zijn indiensttreding in 2008 de beschikking over een leaseauto. De regeling van de werkgever maakte op dat moment onderscheid tussen functionele en arbeidsvoorwaardelijke leaseauto’s. De functie van de werknemer was door de werkgever als ambulant aangemerkt. Op grond daarvan kwam hij in aanmerking voor een functionele leaseauto. Per 1 november 2018 hanteerde de werkgever een nieuw mobiliteitsbeleid en werden geen arbeidsrechtelijke leaseauto’s meer toegekend. In dat kader heeft de werkgever opnieuw vastgesteld wat ambulante functies zijn. De functie van de werknemer werd niet langer als ambulant aangemerkt. Na het einde van zijn lopende leasecontract meende de werknemer in aanmerking te blijven komen voor een leaseauto.
Volgens de kantonrechter kwalificeerde de terbeschikkingstelling van een leaseauto als een arbeidsvoorwaarde. De werkgever onderbouwde zijn stelling, dat de functie van de werknemer aanvankelijk ambulant was, niet. De werknemer voerde aan dat hij slechts zelden klanten bezocht. De kantonrechter nam als vaststaand aan dat aan de werknemer een leaseauto ter beschikking is gesteld terwijl hij feitelijk nooit heeft voldaan aan de daarvoor in de leaseregeling gestelde eisen. De verstrekking van de leaseauto vormde een wezenlijk onderdeel van de voordelen die voor de werknemer uit zijn arbeidsovereenkomst voortvloeiden, gezien het toestaan van privégebruik en het beschikken over een tankpas van de werkgever waarmee hij ook de kosten van brandstof voor het privégebruik van de leaseauto mocht betalen. De werknemer mocht er op vertrouwen dat hij gedurende de resterende tijd van de arbeidsovereenkomst recht zou hebben op een leaseauto. Voor zover niet al van aanvang af sprake is geweest van een arbeidsvoorwaarde, is dat door het tijdsverloop het geval geworden.
Zowel in de arbeidsovereenkomst als in de leaseregeling was een beding tot eenzijdige wijziging opgenomen. Wegens het ontbreken van voldoende zwaarwegende belangen mocht de werkgever zich niet op dat beding beroepen. Het streven van de werkgever naar minder en duurzamere reisbewegingen woog niet op tegen het financiële belang van de werknemer bij de terbeschikkingstelling van een leaseauto.
Recente nieuwsartikelen
Wijziging openstelling vaststellingsloketten NOW
Verlenging tijdelijk verlaagde maximale kredietvergoeding
Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s
Geen verlaagd btw-tarief voor digitale popevenementen
Reactie op arrest Hoge Raad over kwalificatie arbeidsrelatie
Kamervragen lage korting betaling ineens
Werknemer niet verplicht tot re-integratie buiten reguliere werktijd
Heffing reclamebelasting voor klok aan gevel
Subsidieregeling maatwerkafspraken duurzame inzetbaarheid
Navordering ter correctie giftenaftrek
Studiekostenbeding arbeidsovereenkomst
Kamervragen Tozo voor grensondernemers
Btw-heffing bij levering in het kader van sale-en-lease-backtransactie
Inkomensafhankelijke combinatiekorting en co-ouderschap
Prejudiciële vragen over weigeren gemachtigde
Vooruitbetaalde rente eigen woning
Besluit noodmaatregelen coronacrisis gewijzigd
Nederland sluit belastingverdrag met Chili
Invoering btw-richtlijn e-commerce
Coronamaatregelen omzetbelasting
Verlenging versoepeld uitstelbeleid belastingschulden
Coronamaatregelen particulieren
Overige maatregelen coronacrisis
Coronamaatregelen loonheffingen
Kredietfaciliteiten Coronacrisis